Menu

Lotus Meditatie

Lotus Meditatie toelichting

Vuur richt zich op naar de hemel en water zoekt het diepste punt. Beide gaan op in het geheel van ons aardse leven. Als je water in een ketel doet en vuur eronder dan behoud je de warme vormloze energie. Deze gezamenlijke krachten zetten zich om in een energetische stoom die je energiekanalen reinigen. Op die manier komt yin boven en yang onder. De uitgebalanceerde stroom zal een grote bijdrage leveren aan het transformeren van de opgestapelde schadelijke langdurige stress of futloosheid. Dit zal in ‘lichaam-geest-midden’ een gevoel van evenwicht te weeg brengen als wezenlijk onderdeel van zelfgenezing en welzijn. De Lotus/Hart/Nier Energie kun je als Droomlandschap gebruiken tijdens de rustperioden.

Stel je het hart voor als een rode lotusbloem en het hartzakje als de lotuskussens. Visualiseer de nieren als twee bloembollen, waar de stengels van de kussentjes en de lotusbloem samenkomen. In een vijver of poel staan ​​meestal meerdere lotusplanten die in een tros samenkomen en zich in de modder verankeren. Visualiseer vanuit de ‘nierbollen’ wortels die zich door de benen naar beneden uitstrekken in de waterige modder.

Beleef deze ondersteunende energiekwaliteiten in je lichaam. De rode en gouden energie die naar ons toe komt vanuit de zon. Evenals die van de blauwe water energie die afkomstig is van de aarde en de natuur. Voel zowel de warme rode energie van het hart als het rood en geel/goud van bovenaf. Beleef op dezelfde manier de koele, blauwe waterenergie van de nieren en de verfrissende blauwe waterenergie van de aarde.

 

LOTUS ENERGIE MEDITATIE oefening: 

  1. Adem naar de TanTien(buik) en beleef de prachtige bloeiende lotus. Je kunt de open kleurrijke rode bloem zien met goud/gele bloemblaadjes in het midden.
  1. Zie de kussentjes, stengel, wortels en de bladeren drijven op het wateroppervlak. Volg de stengel terwijl deze afdaalt van de bloem naar de wortels die vastzitten in de modder. Voel hoe de wortels in de bodem van de vijver vastgrijpen. De wortels krijgen precies de juiste hoeveelheid voeding uit de natte aarde.
  1. Voel de harmonie van vuur en water. De kussens en bloemen openen zich naar de zon, het universum om de levens stralen op te nemen. De aarde houdt het water vast en de zon als bron de vuurenergie. Waardeer deze leven gevende harmonie van de krachten van vuur en water, yang-yin-midden.
  1. Verbind beelden met je hart en nieren. Terwijl je doorgaat met de Tan Tien-ademhaling, uitzettend en samentrekkend, kijk je naar binnen, naar je hart en nieren. De nieren zijn toegang tot het water en de aarde. Het hart is gelijk aan de open lotus die het vuur en het licht van de zon in zich opneemt. De gezonde en soepele wervelkolom verbindt de twee energieën met elkaar verbindt tot een eenheid.
  1. Adem in met een lage buikademhaling naar het hart en uit naar de nieren. Adem in het hart, haal de warmte en het licht uit de zon, voel hoe deze door de kruin van het hoofd naar beneden komt en vermeng het met de liefde, vreugde en geluk in je rode hart/lotus. Trek deze liefdevolle, warme hartenergie terug naar het vleugelpunt tegenover het hartcentrum op de wervelkolom tussen T5 en T6 terwijl je langzaam inademt. Adem dan met de Ha-a-aw klank de warme verkwikkende energie uit langs de lotusstengel/ruggengraat naar de koele nieren. Verwarm je koele nieren met de liefdevolle zonnewarmte van het hart.
  1. Na enige keren kun je andersom naar de nieren en uit naar het hart ademen. Zie de nieren als de voedende bollen van de lotus met wortels die zich door de benen en voetzolen naar beneden uitstrekken tot in de modder. Hiermee krijgen ze toegang tot de rustgevende blauwe koele waterenergie die door de aarde wordt vastgehouden. Terwijl je inademt naar de nieren, beleef en voel je dat de wortels de koele, rustgevende, voedende blauwe waterenergie omhoogtrekken door het Nier-punt tussen je voetballen, omhoog door de benen naar de nieren. Beleef in de nieren het zachte, kalme, vredige gevoel dat zich vermengt met de koele, rustgevende blauwe waterenergie die door de benen omhoog is gestroomd. Terwijl je uitademt, kun je op subvocale wijze het niergeluid uitdrukken, Choo-o-o. Stuur deze rustgevende stroom van zachte, verkoelende, natte blauwe nier energie door de soepele stengel/ruggengraat via het vleugelpunt naar het dankbare, blije en gelukkige hart.
  1. Ga door met het afwisselen van de ademhaling een paar keer op deze manier: rood warm licht van de kruin naar het hart en naar beneden naar de koele nieren; het blauwe licht van het opborrelen stroomt de nieren in en omhoog naar het hart.
  1. Ontspan en adem dan weer gewoon. Glijd met je innerlijke glimlach eenvoudig heen en weer tussen hart en nieren langs de verbindende wervelkolom. Het balanceren vindt vanzelf plaats. Glimlach naar de perfectie en schoonheid van de lotus. Glimlach met dankbaarheid naar je nieren, ruggengraat en hart. De lotusmeditatie is erg rustgevend, en hoe vaker je het gebruikt, hoe makkelijker het is om deze innerlijke rust te realiseren.

Johan Karrenbeld, HealingTao instructor, juni 2024

 

Contact met Johan via WhatsApp