Menu

Mijn lering bij Saswitha

Kennismaken met eenheidsdenken

Als 20-jarige student sociale academie in 1970 kon ik deelnemen aan het keuze vak Oosterse Filosofie. Dit veranderde mijn hele leven. Er zat daar een docent met een kaarsrecht rug op leeftijd, Saswitha in pak met vlinderstrik. Een Westers uitziende verschijning met een Aziatische ziel en een kosmische geest. Hij weerlegde kritische eenzijdige opvattingen van docenten en studenten op een wijze die hij eenheidsdenken noemde.

Hij leerde mij een andere kijk op de ons verschijnende werkelijkheid. Een inzicht dat tegenstellingen in feite onbegrepen tegendelen zijn als onderscheidingen van de eenheid leven. Er bestaat altijd een derde ‘verborgen’ kracht die de verschillen schept en vrijmaakt, dus oplost. Voor mij was dit een openbaring om kennis te maken met een werkelijke manier van zelfstandig denken namelijk ‘de verschilsbewustwording’. Een denkwijze die de gevestigde manier van dualistisch, volgzaam en ‘verkeerd’ denken te boven gaat.

Er volgden hierna vele ontmoetingen en trainingen op zijn instituut voor Raya en Hatha Yoga in Scheveningen en in Rotterdam. Zijn intelligentie, diepgang, gevatheid en wijsheid waren voor mij een openbaring om het verschijnende leven te gaan leven vanuit eenheid. Hij leerde mij kennis maken met o.a. de Bhagavad Gita, Boeddhisme, Zen en Tao, zoals verwerkt in zijn meesterwerk de Swabhawat.

Na het behalen van de yoga opleiding werd ik lid van de Saswitha Yogavereniging en na 3 jaar verkozen tot bestuursvoorzitter. Ondertussen volgde ik vele Swabhawat cursussen en hadden we samen veel persoonlijke gesprekken. Uiteraard bleef ik me ook verdiepen in andere stromingen en vormde ik mijn eigen yoga praktijk.

Als een bij

Wat in mij bleef rondhangen was zijn opvatting dat leerlingen de dood van de leer waren. Hij verwees hierbij naar talloze geestelijke stromingen die verwaterden tot krachteloze ceremoniële bewegingen. Toen ik na verloop van tijd naar certificering vroeg, zei hij: “niet nodig, je bent Swabhawat”.

Na zoveel dialoog, studie, meditatie en zelfonderzoek was ik uit gekomen op ‘Alles Is’. Als een ‘bij’ was ik van bloem naar bloem gevlogen en had ik mij gevoed met nectar.

Naast het permanent blijven ontwikkelen in de Swabhawat bleef ik mij ook verder verdiepen in de Bhagavad Gita, Boeddhisme, Tao, filosofie en psychologie. Vanaf de eeuwwisseling ging ik mij ook associëren met de Healing Tao van Mantak Chia. Dit sloot naadloos aan bij de Swabhawat. Na zoveel jaren is de tijd rijp om Swabhawat cursussen aan te bieden.

Contact met Johan via WhatsApp